Strângere de fonduri pentru studiul șarpantei unei biserici din apropierea Mediașului

Campania de strângere de fonduri pentru studiul șarpantei unei biserici din apropierea Mediașului este inițiată de Domnica Visan, un arhitect cu o vastă experiență în domeniul protejării patrimoniului. Studiul își propune să descopere secretele ascunse în structura gotică a bisericii, folosind un studiu dendrocronologic, care necesită prelevarea a minimum 10 mostre de lemn.

Domnica și-a propus să studieze etapele de construcție ale șarpantei bisericii evanghelice pentru lucrarea de masterat, motivând că:

Bisericile fortificate, deși un patrimoniu din ce în ce mai cunoscut de către publicul larg, sunt insuficient cercetate. Cu atât mai puțin partea structurală a acoperișului, cu toate elementele care îl compun: cosoroabe, corzi, căpriori, popi, bare de agățare, contravântuiri etc.

Susține presa locală independentă!
SUSȚINE | DONEAZĂ

La o astfel de biserică gotică, începuta în secolul XIV, putem presupune că șarpanta este una de factură gotică, din aceeași perioadă, judecând după tehnicile și materialele folosite. Însă, putem afla cu exactitate anii în care au fost tăiați arborii ce au devenit elemente componente ale șarpantei dacă efectuăm un studiu dendrocronologic. Există în Transilvania un laborator care poate face un astfel de studiu și care a fost de acord să preleveze mostre. O probă costă 70 euro (300 lei) dar trebuie luate între 10 și 30 de probe per structură. În această biserică șarpanta este alcătuită din 3 structuri. În cadrul unei burse de cercetare am obținut jumătate din suma necesară acestui studiu dar mai este nevoie de o mie de euro.

Contribuie și tu pentru a sprijini acest demers științific și pentru a descoperi o pagină din istoria medievală a Transilvaniei, susținând-o pe Domnica cu prețul unei cafele (sau a mai multor cafele) pe pagina campaniei.