Locuitorii din nordul județului Sibiu se confruntă cu o problemă tot mai acută: lipsa transportului public. Deși această situație persistă de ani de zile, cu atât mai gravă devine în contextul actual, când navetiștii – în special elevii – nu au soluții viabile pentru a ajunge la școală sau la locul de muncă. În ultimele zile, atât Primăria Mediaș, cât și Consiliul Județean Sibiu și-au exprimat pozițiile, însă soluțiile întârzie să apară, lăsând cetățenii între speranțe și frustrări.
Primarul Mediașului, Gheorghe Roman, a subliniat că responsabilitatea transportului public revine Consiliului Județean, nu primăriei. Conform declarațiilor sale, problemele legate de lipsa ofertanților la licitațiile pentru operarea curselor publice intrajudețene sunt de competența Consiliului Județean, iar primăria nu are atribuții directe în această privință. „Asigurarea transportului intrajudețean cade în responsabilitatea Consiliului Județean și nu a Primăriei Municipiului Mediaș”, a afirmat Roman, într-un comunicat transmis pe pagina de Facebook a primăriei.
Cu toate acestea, Roman a evidențiat faptul că Primăria Mediaș a luat măsuri prin înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Nord Trans, din care fac parte 16 unități administrativ-teritoriale din zonă, cu scopul de a dezvolta transportul public prin fonduri europene. Autobuzele electrice sunt în curs de achiziție, însă până la finalizarea procesului, problema transportului rămâne în atribuția Consiliului Județean.
Pe de altă parte, Consiliul Județean Sibiu a organizat, din 2021, nu mai puțin de 9 licitații pentru atribuirea operării a 53 de rute de transport public, dintre care doar jumătate au fost atribuite. Cauzele principale pentru care operatorii nu s-au prezentat la licitații sunt cursele profesionale organizate de companii private pentru angajați, transportul ilegal de persoane și numărul redus de navetiști .
În cadrul noii proceduri lansată de CJ Sibiu pentru atribuirea operării celor 25 de rute, termenul de depunere a documentelor din partea operatorilor interesați a fost fixat pentru ziua de joi, 12 septembrie.
Lista rutelor disponibile (sursa: comunicat CJ Sibiu):
– Mediaș – Bazna Băi – Boian;
– Mediaș – Blăjel – Velț;
– Mediaș – Blăjel;
– Mediaș – Buzd – Brateiu;
– Mediaș – Brateiu – Giacăș;
– Mediaș – Brateiu – Ațel;
– Mediaș – Biertan – Richiș;
– Mediaș – Laslea – Nou Săsesc;
– Mediaș – Hoghilag – Valchid;
– Mediaș – Dârlos – Curciu;
– Mediaș- Dumbrăveni;
– Mediaș – Micăsasa;
– Mediaș – Șeica Mare – Metiș;
– Mediaș – Șeica Mică – Soroștin;
– Mediaș – Târnava Sat;
– Mediaș – Valea Viilor – Motiș;
– Mediaș – Târnava – Copșa Mică;
– Mediaș – Alma Vii;
– Mediaș – Moșna – Agnita;
– Agnita – Pelișor – Zlagna;
– Agnita – Bârghiș – Apoș;
– Agnita – Netuș – Țeline;
– Agnita – Dealu Frumos – Merghindeal;
– Agnita – Iacobeni – Movile;
– Agnita – Chirpăr – Săsăuș.
Din păcate, această situație lovește direct în cei care depind cel mai mult de transportul public: elevii, navetiștii și locuitorii din zeci de sate din nordul județului. Fără soluții clare și rapide, lipsa transportului public afectează nu doar accesul la educație, ci și dezvoltarea economică și turistică a zonei. În ciuda licitațiilor repetate, fără implicarea efectivă a ambelor autorități, elevii și cetățenii rămân în continuare captivi unei situații de tip „uite autobuzul, nu-i autobuzul”.