Care-i faza cu alegerile și de ce aleargă toți după voturi?

Odată la ceva timp, populația este sufocată de către politicieni, din dorința imensă a acestora de a fi aleși. Fiecare candidat sau formațiune politică apare brusc în fața cetățenilor cu promisuni despre dezvoltarea infrastucturii și creșterea calității vieții. De ce?

Alegerile Locale & Europarlamentare din 9 Iunie

Coaliția PSD-PNL, care formează majoritatea din Gurvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu (PSD), a urmărit organizarea simultană a scrutinului local (primar, consiliul local și județean) cu alegerile europarlamentare. Această decizie a fost una foarte controversată, fiind criticată pentru lipsa de transparență, aglomerarea unor teme electorale dar si potențiale încălcări ale constituției. Unii analiști politici au argumentat că modificarea regulilor electorale cu puțin timp înainte de alegeri pot afecta principiul separării puterilor în stat, astfel creându-se o instabilitate juridică și confuzie în rândul cetățenilor.

De ce aleargă politicienii după voturi?

Cei care vor să fie aleși se străduiesc prin diferite metode să convingă cetățenii să-i voteze. Aceștia având diverse scopuri, ca de exemplu: controlul politic, adică există o dorință imensă de a lua decizii importante (financiare și structurale) pentru localități ori regiuni, mai pe scurt..putere deplină. În această perioadă candidații se promovează prin afișe, videoclipuri pe social media și organizări de întâlniri publice, în diferite cartiere ale localităților pentru a-și scoate în evidență promisiunile din agenda politică, care conține idei de dezvoltare urbană sau rurală a infrastucturii, de proiecte socio-culturale, a calitățile mediului și a vieții, partea financiară este și ea menționată, atragerea de fonduri și investitori, toate acestea formează programul electoral. Ideea de bunăstare și pentru un trai mai bun scoate tinerii la vot în acest an. Conform statisticilor, publicația EuroNews a specificat faptul că peste un milion de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani (în detrimentul persoanelor 65+) vor merge la secțiile de votare.

De ce este important să votezi și de ce votul tău contează?

Esența democrației este votul, fiind modalitatea prin care cetățenii își pot exprima “drumul politic” și desemnează reprezentanți care vor lua decizii în numele lor. Cea mai valoroasă “armă” a populației este votul, deoarece participarea este o acțiune civică prin care se apără drepturile și libertățile cetățenești, răspunderea și responsabilitate clasei politice, care poate fi „trasă de mânecă” în cazul în care nu se respectă promisunile de perioada campaniei electorale.

Rolul cetățenilor este de a rămâne informați despre legile sau hotărârile administrației, de a monitoriza și supraveghea proiectele aflate în derulare, de a se implica chiar și post-electoral la dezbateri. În final subliniem importanța votului, care oferă oportunitatea de a influența direcția în care se îndreaptă comunitatea din care face parte. Este un complex proces democratic pentru consolidarea și transparența vieții și mediului în care trăim. Nu uita, votul tău contează!