Press "Enter" to skip to content

Consiliul Județean al Elevilor Sibiu  dezaprobă propunerea Ministerului Educației

În cursul zilei de ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că unitățile de învățământ vor rămâne deschise și după depășirea ratei incidenței de 6/mia de locuitori, în cazul în care localitatea nu este carantinată, iar vacanța de Paște va fi prelungită, ca de altfel și sfârșitul acestui an școlar, urmând ca Evaluarea Națională să fie amânată, în speranța că în luna mai rata incidenței va scădea îndeajuns de mult încât să permită întoarcerea la școală în siguranță a elevilor. Consiliul Județean al Elevilor Sibiu dezaprobă propunerea Ministerului Educației și lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii.
Considerăm că măsura luată de Ministerul Educație și Ministerul Sănătății de a menține școlile deschise și după ce rata de incidență de 6/mia de locuitori a fost atinsă, dacă localitatea nu este carantinată, vine în sprijinul elevilor din comunitățile rurale, unde numărul de locuitori este unul mic, iar la doar câteva cazuri de îmbolnăviri rata de incidență crește vertiginos. Însă, în cazul mediului urban, această decizie denotă iresponsabilitate având în vedere faptul că unitățile de învățământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranța acestora.
În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naționale, creșterea duratei vacanței de Paște și implicit, decalarea sfârșitului anului școlar în curs, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul.
Având în vedere cele menționate, cerem Ministerului Educației să colaboreze cu actorii din sistemul educațional într-o manieră transparentă pentru a lua măsurile necesare pentru a asigura bunul mers al procesului de educație în întreaga țară.
„Întrucât din ce în ce mai multe localități din mediul urban tind să depășească rata de incidență de 6/mia de locuitori, considerăm că este momentul ca Ministrul Educației să respecte întocmai scenariile inițial aprobate și să continue să suspende cursurile în unitățile de învățământ din aceste UAT-uri, până când rata de infectare scade sub 6/mia de locuitori. De asemenea, decalarea Evaluării Naționale, creșterea duratei vacanței de Paște și decalarea sfârșitului acestui semestru considerăm că va afecta în mod direct calitatea actului educațional, dar și ritmul de învățare a elevilor, ducând la crearea unor goluri și mai mari de cât cele existente. Atragem atenția că prelungirea acestui an școlar până la 2 iulie poate avea consecințe dezastruoase asupra calității actului educațional, dar și a sănătății elevilor, temperaturile mari și lipsa de sisteme de aer condiționat în clase contribuind activ.” A declarat Teodora Neaga, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *