Transgaz–ul şi jaful din buzunarul românilor

Written by

Urmarea investigațiilor jurnalistice efectuate, începând de astăzi publicația noastră va demara prezentarea unei serii de informații privind modul în care d-l Ion Sterian, directorul general al Transgaz S.A. („managerul anului 2020 în energie”) împreună cu armata de colaboratori proveniţi din rândul serviciilor secrete şi a „pilelor” politice, înţeleg să aplice legea în cadrul unei companii a statului român („Compania Generalilor” aşa cum este numită în mai multe articole de presă).

Fiind sesizaţi de foşti angajaţi ai Transgaz S.A. Mediaş cărora li s-a desfăcut abuziv contractul individual de muncă (conform surselor noastre, circa 15 salariaţi), în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, pentru verificarea și clarificarea mai multor informaţii/aspecte legate de acest subiect, am solicitat conducerii societăţii următoarele:

1. Numărul persoanelor, salariate ale Transgaz S.A., cărora le-au fost desfăcute contractele individuale de muncă pentru diverse abateri disciplinare, în perioada 2017-2020 si care, ulterior, și-au câștigat dreptul de reangajare în instanța?

2. Cate dintre acestea au fost reangajate până la data prezentei solicitări?

3. La ce sumă se ridică prejudiciul cauzat Transgaz S.A. ca urmare a desfacerii eronate a contractelor individuale de muncă ale acestora?

4. Având în vedere că societatea este o societate pe acțiuni, cotată la Bursă, ce măsuri au fost întreprinse pentru recuperarea prejudiciului cauzat de erorile menționate precum si nivelul/cuantumul sumei recuperate?

5. Daca şi care au fost/sunt măsurile disciplinare dispuse împotriva celor care se fac vinovați de producerea deciziilor de disponibilizare eronate menționate mai sus si a prejudiciului aferent, precum si statutul sau funcția ocupata in prezent de aceștia in cadrul societății ?

Având în vedere faptul că de la data solicitării noastre, respectiv 16.11.2020, au trecut peste 60 de zile fără a primi un răspuns, ne rezervăm dreptul de a publica informaţiile în forma în care au fost furnizate.

Concret, cu peste doi ani în urmă, după o acţiune „cu dedicație” de control desfăşurată de serviciul control intern (perceput de mulți dintre angajați ca fiind mai mult un serviciu specializat în intimidarea şi hărţuirea personalului, cu precădere a celui din Mediaş), unui număr de 15 salariaţi, majoritatea ai Sucursalei Transgaz Mediaş, le-au fost desfăcute contractele individuale de muncă, lucru dovedit ulterior ca fiind abuziv, întrucât toate persoanele în cauză şi-au recâştigat drepturile în instanţă. În aceste condiții și în conformitate cu informaţiile postate pe “portal just”, societatea este obligată la reintegrarea acestora, “cu obligarea intimatei la plata tuturor drepturilor salaríale cuvenite de la data desfacerii contractului individual de muncă şi până la data reintegrării efective”. Din informaţiile noastre, valoarea acestor sume se situează în jurul cifrei de 100.000 lei/angajat și implicit la un total de circa 1,5 milioane lei adică peste 300.000 de euro, sumă care, coincidenţă sau nu, este aproximativ egală cu cea încasată de d-l Ion Sterian drept “BONUS DE MERIT”.

Mai mult, pentru a evita recuperarea acestor sume de bani de la persoanele care, prin disponibilizările eronate, se fac vinovate de prejudicierea societății, conducerea Transgaz S.A a apelat la un “artificiu juridic”, înaintând plângeri penale împotriva tuturor celor 15 salariaţi, având ca scop probabil depășirea perioadei legale de prescripție. În acest mod, persoanele vinovate, aflate în cercul relațional personal apropiat al manager-ului general, sunt exonerate de plata prejudiciului provocat, acesta urmând să fie suportat de societate, adică de acţionarii Transgaz S.A. şi implicit de populaţie, aceste sume regăsindu-se în tariful de transport final.

Dar referitor la tariful de transport intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și a “minunatelor” decizii ale „marilor” manageri, d-nii Ion Petru Văduva şi Ion Sterian, prin care practic, acesta a fost dublat, vom reveni cu un articol separat.

Așa că, țineţi aproape și nu uitați să ne urmăriți!

Paul Mihai – ziarist de investigaţii

Tag-urile articolului
·
Categoriile articolului:
Local · Monden · Opinii · Politica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protection by DMCA.com