15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Written by

15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NAȚIONALE

 

Prin Legea nr.238 din 7 decembrie 2010, Parlamentul României a hotărât ca ziua de naștere a Poetului Național MIHAI EMINESCU (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), să devină ZIUA CULTURII NAȚIONALE, anul acesta, la 15 IANUARIE împlinindu-se 171 de ani de la nașterea acestuia.

Eminescu a crescut în Moldova, în Bucovina, la Sibiu, la Blaj, la Bucureşti şi în multele lui cutreierări, mereu în mijlocul poporului român, citise cronicarii şi multe cărţi bisericeşti, cunoştea literatura româna în toate fazele ei şi n-am cunoscut om stăpânit deopotrivă cu dânsul de gândul unităţii naţionale şi de pornirea de a se da întreg pentru ridicarea neamului românesc, spunea Ioan Slavici despre poetul național, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si ganditorul Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naționale reprezintă nu numai o zi în care celebram ”Luceafărul” poeziei românesti, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, a esenței românismului din sufletul oricaruia dintre noi. Luceafărul poeziei românești a plecat … 😥 in data de 15 iunie 1889, medicii găsind în halatul poetului un mic carneţel cu versuri, ultimele poezii ale poetului…

Stelele-n cer

Deasupra mărilor

Ard depărtărilor

Până ce pier.

După un semn

Clătind catargele

Tremură largile

Vase de lemn;

Nişte cetăţi

Veghind întinsele

Si necuprinsele

Singurătăţi.

Orice noroc

Şi-întinde-aripile

Gonit de clipele

Stării pe loc.

Până ce mor,

Pleacă-te îngere

La trista-mi plângere

Plină de-amor.

Nu e păcat?

Ca să se lepede

Clipa cea repede

Ce ni s-a dat?

NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN!…

Categoriile articolului:
Local

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protection by DMCA.com