Press "Enter" to skip to content

Ciclismul are viitor la Mediaș alături de Vlad Armean!

Vlad Armean este un tânăr medieșean pasionat de ciclism, care în prezent este elev la Liceul Teoretic “Stephan Ludwig Roth” la profilul filologie din cadrul secției germane a liceului. Până în acest moment, Vlad are unsprezece clasări pe podium, dintre care cinci sunt reprezentate de momentele când a ocupat locul întâi. Întrebat ce obișnuiește să facă în timpul liber, el ne-a răspuns: ”Îmi place să îmi petrec timpul liber cât mai aproape de natură, astfel că obișnuiesc deseori să fac drumeții pe dealurile din jurul orașului și nu numai”.

De unde a început această pasiune pentru ciclism?

Totul a pornit de când eram mic și îl vedeam pe tata participând la concursuri de ciclism, lucru care m-a determinat și pe mine să încep să pedalez. Cu timpul, am participat la diferite concursuri adresate copiilor, primul fiind la Azuga, unde m-am clasat pe locul 5, pe vremea când eram în clasa a treia.

Am văzut că acum ești legitimat la un club de ciclism din zonă, ai putea să ne dai mai multe detalii?

Desigur! De anul trecut sunt legitimat la C.S. Next Sports, un club de ciclism înființat în anul 2017, care de mai bine de un an de zile a început să crească tot mai mult în numărul de copii legitimați, dar și în rezultatele obținute la concursurile la care participăm. Aș vrea să mai specific faptul că acest club este singurul club de ciclism care activează în zona Mediașului și antrenamentele sunt gratuite, singurul cost fiind reprezentat de echipamentul personal.

Vlad participă la diferite tipuri de competiții,  însă cel mai mult îi plac cele de XCO: ”Cursele de XCO sau cross country olimpic, cum mai sunt ele numite, reprezintă niște curse de tip circuit închis, cu o lungime de doi până la patru km, unde întâmpini un traseu foarte tehnic, plin de obstacole, rampe pentru sărituri și pante foarte abrupte. Îmi plac acest tip de competiții fiindcă sunt spectaculoase, cursa este foarte strânsă, iar ca spectator, poți vedea o mare parte din ce se petrece în timpul cursei.

Pentru că eram curioși cum se pregătește Vlad pentru concursurile la care participă, l-am rugat să ne dea mai multe detalii despre programul lui de antrenament: “Nu pot spune că am un program fix, de aceea reușesc să îmi împart timpul dedicat acestei activități cu timpul pe care îl acord pentru școală. Deoarece am un program flexibil, îmi pot seta eu când să fac antrenamentele, însă pentru a mă antrena corect, am niște cerințe de îndeplinit, și anume două zile de antrenament pe traseu de offroad, două zile pe șosea, unde am de parcurs aproximativ 60 de km în două ore și două zile de antrenament la sala de forță.

La ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să ne asigurăm că bicicleta este în stare bună de funcționare?

Este important să ne asigurăm că suntem în siguranță atunci când utilizăm bicicleta, astfel că primul lucru pe care trebuie să îl verificăm, este ca frânele să fie în stare perfectă de funcționare. Mai apoi, ar trebui să verificăm dacă vitezele se schimbă corespunzător.

Legat de siguranța bicicliștilor în trafic, ți-ai dori o infrastructură rutieră în care să se pună mai mult accent asupra bicicliștilor?

Consider că ar fi benefice niște piste pentru biciclete în Mediaș, deoarece am pățit de multe ori să nu fiu respectat în trafic și să nu mi se acorde prioritate, lucru care poate cauza accidente cu urmări mai mult sau mai puțin grave pentru participanții la trafic. Cred că niște piste pentru biciclete ar îmbunătăți semnificativ calitatea drumurilor, care momentan lasă de dorit. Un alt lucru pe care mi-ar plăcea să îl văd în viitor, ar fi o pistă de biciclete amenajată pe marginea râului Târnava Mare, lucru care ar putea reprezenta un prim pas spre dezvoltarea unei zone de agrement în acea zonă.

Ce planuri ai pe viitor legat de ciclism?

Ciclismul este un sport frumos, pe care îl poți practica ca pe un hobby, în care să te bucuri de natură, însă eu vreau să continui cu performanța și să avansez la categoria “Elite”, categorie care reprezintă cel mai înalt nivel al acestui sport. Pentru a-mi îndeplini acest țel, sunt conștient că va trebui să mă dedic vieții de sportiv, care presupune, printre altele, multă muncă si o dietă controlată. Pe lângă asta, mi-ar plăcea să contribui la amenajarea unui traseu pentru competițiile de XCO în zona Binderbubi.

Dacă vreți să îi urmăriți activitatea lui Vlad, puteți să îl urmăriți pe contul personal de Instagram „vladarmean”, unde este dispus să vă ofere și diferite sfaturi despre tot ce ține de domeniul ciclismului, iar dacă doriți să vă înscrieți în cadrul clubului, puteți să îi contactați pe cei de la CS Next Sports pe pagina lor de Facebook.


Mulțumiri speciale celor de la Coffe Coop® Mediaș, ei ne găzduiesc ori de câte ori avem nevoie!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *